Etichete

, , , , , , ,

couple-passionate_00003567

Îmi permit să spun că o partidă reușită de amor trebuie să fie precum o operă literară completă. Adică să aibă de toate, expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, un punct culminant și un deznodământ. Da, da, nu râdeți! Cine și-a făcut școala la vremea ei și a frecventat și orele de Limba și Literatura Română știe clar că toate cele enumerate mai înainte reprezintă momentele oricărei opere literare care se respectă. Ei bine, amorul, la cel fizic mă refer, fiind o poveste în sine, o poveste pe care scriitorii nu s-au ferit de fel să o strecoare în paginile cărților lor, are și el momentele lui obligatorii pentru ca totul să poată deveni o amintire de neuitat. Momente care pot fi asemănate al naibii de bine celor expuse anterior. Să vedem cum!

Expozițiunea. În literatură, acest moment prezintă locul acțiunii, timpul acțiunii și personajele poveștii. Păi, ce, o partidă reușită de sex nu are și ea locul acțiunii (ai unde), timpul acțiunii (ai când) și personajele ei (ai cu cine, ceea ce implică și că ai cu ce)? Are! Că dacă n-ar avea măcar unul dintre aceste ingrediente ar fi ca dracu! Dacă nu ar exista locul acțiunii, n-ar exista nici acțiunea că în imponderabilitate e mai greu, dacă nu ar exista timpul acțiunii totul ar fi ca-n gară și s-ar reduce la „una mică la scurt”, iar dacă nu ar exista personaje, toate personajele, atunci grozăvia n-ar mai fi decât o întâlnire cu tine însuți, ceva de genul… masturbatio in integrum.
Intriga. Este momentul care determină întreaga desfășurare a acțiunii, spun rigorile literare. În cazul de față, e momentul acela care începe cu un schimb, două schimburi, enșpe mii de schimburi de priviri, zâmbete și cuvinte cu subînțeles, apoi de gesturi și atingeri care mai de care mai „nevinovate” și care se termină cu o întrebare ce vine neapărat la pachet cu unicul răspuns valabil, tot sub formă de întrebare și el: ce ar fi dacă? – de ce nu? Adică vreți să spuneți că toate astea nu determină întreaga desfășurare a acțiunii? Ei, nu!
Desfășurarea acțiunii. Din punct de vedere literar este partea cea mai întinsă, care cuprinde faptele și întâmplările determinate de intrigă. Cu partea că totul e determinat de intrigă sunt întru totul de acord că dacă intrigă nu e, nici bungee jumping nu e… În ceea ce privește faptul că ar fi episodul cel mai întins, adică de cea mai lungă durată, aici părerile sunt uneori împărțite, în sensul că unii zic că da, în timp ce altele zic că…nu prea. Depinde de vârstă, experiență, stăpânire și cunoaștere de sine, dar și de talentul „literar” al „personajei”, că dacă e eroină cu vechime în bibliotecă îți termină romanul cât ai zice…fleoșc. O desfășurare ca la carte a acțiunii are obligatoriu un parfum aparte și presupune ambient, preludiu și, neapărat, dorința arzătoare a protagoniștilor. Altfel, totul se reduce doar la o …producție comercială.
Punctul culminant. Reprezintă, spun literații, partea de maximă încordare și intensitate din desfășurarea acțiunii. Da, total adevărat! Adică e o încordare și o intensitate în acțiunile de care vorbim de nu se poate reda nici în cele mai pretențioase metafore. Bașca faptul că dacă personajele reușesc performanța de a atinge punctul culminant cât mai târziu sau măcar concomitent, încordarea aia se lasă cu o febră musculară de n-ai văzut nici când ai dat proba la rezistență în liceu. Ca să nu mai vorbesc de caloriile arse instantaneu. Fără număr, după părerea unora.
Deznodământul. În cărți precum Frații Jderi, Alice în Țara Minunilor sau Albă ca Zăpada și Cei Șapte Pitici, acest moment marchează sfârșitul acțiunii și al evenimentelor care s-au desfășurat în timpul acesteia. În „lecturile” de cuplu acest moment se numește generic „țigara de după”. Dacă țigara de după e savurată cu maximă plăcere și voluptate înseamnă că acțiunea va avea și episoade viitoare. Dacă aceeași țigară este fumată nervos și la foc automat, atunci ori în timpul desfășurării acțiunii una din părți a fentat consumarea unor evenimente, ori unul dintre personaje a avut probleme la punctul culminant, nici una din situații neexcluzând totuși o nouă încercare în viitorul apropiat. În schimb, dacă țigara de după nu există înseamnă că expozițiunea a fost neinteresantă, intriga de rahat, desfășurarea acțiunii s-a consumat în doi timpi și trei mișcări iar punctul culminant a fost moartea pasiunii.
Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă urez „lecturi” care să vă urce pe pereți! :))))))))

Anunțuri