Etichete

, , , , , , , , , ,

Motto: „Vă doresc să visaţi pe cineva care nu mai este lângă voi. Cineva care să vă spună că toate lucrurile pe care nu i le-aţi spus, ea sau el le ştia deja.” – Dana Deac

E adevărat. Într-o viață de om, a fiecăruia dintre noi, se adună multe cuvinte care s-au dorit a fi spuse și o mână de oameni care ar fi trebuit să le audă. Cuvinte și oameni pe care, conștient sau nu, voit sau nu, le purtăm și îi purtăm cu noi tot restul vieții. Uneori ca pe o povară, alteori ca pe niște buni tovarăsi de drum. Preambulul acestor rânduri conține sintetizat în câteva vorbe simple esența trecerii noastre prin viață, o trecere din care ar trebui să rămânem pentru ceilalți suma lucrurilor pe care le-am simțit și gândit pentru ei, suma lucrurilor pe care am fi dorit să le știe de la noi dar nu am îndrăznit sau nu am putut să le rostim vreodată. În fine, suma lucrurilor pe care, deși nu am reușit să le spunem, ei le-au aflat doar privindu-ne sau doar ascultându-ne emoția din glas.

Ce poate fi mai frumos, mai liniștitor și mai cald pentru suflet decât să simți ce simte celălalt pentru tine fără ca măcar să ți se spună vreodată acest lucru? Totodată, ce poate fi mai frumos, mai liniștitor și mai cald pentru suflet decât să afli la un moment dat, să obții certitudinea, că tot ce nu ai îndrăznit să spui cândva ajunsese deja în ființa destinatarului? Până la urmă ăsta trebuie să fie rostul nostru în lume, acela de a lăsa urme frumoase în ceilalți fără ca măcar să fie nevoie să pășim în ei. Nu vorbele mari și bine spuse rămân în oameni, ci tot ceea ce li s-a transmis și a pătruns în ei fără cuvinte. Prin puterea privirii, a zâmbetului, a gestului simplu. Și nu mă refer aici doar la oamenii de care ne îndrăgostim, pe care îi iubim ca perechi ale noastre, ci la toți oamenii în care ne facem câte un cuib în viață, copii, părinți, frați, bunici, prieteni. Pentru că în toți aceștia și mulți alții lăsăm, uneori fără să știm, urme adânci.
Revenind la textul din preambul, repet convingerea că mai clar și mai frumos de atât nu putea fi exprimat rostul trecerii noastre prin această lume. Este unul dintre cele mai frumoase și mai profunde texte pe care le-am citit vreodată. De aceea, reiau și eu urarea Danei Deac și vă doresc tuturor să vă reîntâlniți oamenii dragi, dacă nu se mai poate în realitate atunci măcar în vis, și să vă spună doar atât: Da, știam! Dar și oamenii căror le-ați răspuns de multe ori în gând același lucru.

Anunțuri